Експерти от международната агенция за ядрена енергия на ООН - МААЕ,

...
Експерти от международната агенция за ядрена енергия на ООН - МААЕ,
Коментари Харесай

МААЕ не открива експлозиви в Запорожката АЕЦ


Експерти от международната организация за нуклеарна сила на Организация на обединените нации - МААЕ, които се намират в следената от Русия Запорожка атомна електроцентрала в Украйна, към момента не са открили никакви индикации за мини или експлозиви в централата, само че се нуждаят от повече достъп , с цел да бъдат безапелационни, съобщи МААЕ, представена от Ройтерс.

Във вторник Русия и Украйна в скрит план за образуване на офанзива против най-голямата атомна електроцентрала в Европа, където Международната организация за атомна сила неведнъж предизвести за евентуална злополука, провокирана от околните военни дейности.

Двете страни се упрекват взаимно за обстрелите, които неведнъж  от значително значение за охлаждането на шестте реактора на централата и избягването на нуклеарна повреда.

Експерти на МААЕ " през последните дни и седмици инспектираха елементи от оборудването - в това число някои сектори от периметъра на огромното охладително езеро - и също по този начин правиха постоянни обиколки на площадката, до момента без да следят никакви забележими индикации за мини или експлозиви, " се споделя в изказване на МААЕ.

" Експертите на МААЕ са поискали спомагателен достъп , който е нужен, с цел да се удостовери неналичието на мини или експлозиви ", се прибавя в него. " По-специално достъпът до покривите на реакторни блокове 3 и 4 е от значително значение, както и достъпът до елементи от турбинните зали и някои елементи от охладителната система на централата.

Британското министерство на защитата съобщи през април, че сателитни фрагменти от март демонстрират, че Русия е сложила " бойни позиции с торби с пясък на покривите на няколко от шестте реакторни здания " в централата.

От изказването на МААЕ не стана ясно за какво организацията желае достъп до покривите на тези два реактора. МААЕ съобщи, че е осведомена с отчети, че мини и други експлозиви са били сложени в и към централата.

" С военното напрежение и ескалиращите бойни дейности в района, където се намира тази огромна атомна електроцентрала, нашите специалисти би трябвало да могат да ревизират обстоятелствата на място ", споделиха от МААЕ.

" Тяхното без значение и обективно докладване би помогнало за изясняване на настоящата обстановка на обекта, което е от решаващо значение в миг като този с непотвърдени обвинявания ", се прибавя в него.
 С учения Украйна се готви за нуклеарна злополука в Запорожката АЕЦ
С учения Украйна се готви за нуклеарна злополука в Запорожката АЕЦ

Отработват се сюжети при положение на авария
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР